Gå til innholdet
DSC_0140

STORSATSING PÅ GOD NORSK SPEKESKINKE

Samtidig med at Grilstad AS STRANDA starter utbygging av fabrikkanlegget for å lansere det de kaller neste generasjon Strandaskinke, pusser de opp det gamle rådhuset på Stranda for å skape en inspirasjonsarena for utvikling av god norsk spekeskinke med Strandaskinke i front.

SKINKERÅDHUSET I SKINKEHOVEDSTADEN

Det ble i 2015 solgt 13,5 millioner pakker med spekeskinke gjennom norske dagligvarebutikker.  7,2 millioner eller 53 % av disse pakkene blir produsert på Stranda. Det aller meste selges under Stranda merket, men i kommunen er det også to andre produsenter av spekeskinke – Tind og Ole Ringdal.

Det er ingen tvil om hva som er Norge sin «Skinkehovedstad».  Ingen spekeskinke i verden kan sammenligne seg med den som produseres i den heftige norske vestlandsnaturen. Vakkert, luftig, vått, herlig og tøft vær og natur har gjennom årelang tradisjon vært med på å skape Norges mest solgte spekeskinke.

 

En hovedstad må ha et skikkelig rådhus. Grilstad har derfor inngått en leieavtale med Stranda kommune om å leie det gamle rådhuset. Gjennom Skinkerådhuset ønsker Grilstad å skape grobunn for videreutvikling av god norsk spekeskinke, og sette fokus på og skape oppmerksomhet rundt hva god spekeskinke kan brukes til.  Stranda skal skape en inspirasjonsarena.

Rådhuset vil være innredet med én kjøkkenavdeling og én møteplass.  Kjøkkenet vil være velegnet for opplæring, utvikling og konkurranser. Bjørn Tore Furset en av Stranda sine velrennomerte kokker, står for planløsningen.  Torill Slettvoll har hånd om innredningen av møteplassen som blir møblert med en av Stranda sine sterke merkevarer – Slettvoll.

Hit vil Stranda invitere dyktige kokker og matbloggere til å utvikle gode oppskrifter og serveringstips. Dette vil deles med hele Norge gjennom butikkdistribuerte kokebøker og på sosiale medier. Her vil det holdes kurs for ferskvaresjefer, kjedkontakter og kjøpmannsgrupper.  Hit vil også bransjekollegaer inviteres til vennskapelig konkurranse og fagprogrammer for å fremme videre utvikling av god spekeskinke.

I Stranda sentrum er det gamle Rådhuset et viktig og staselig signalbygg som har stått fraflyttet og til forfall i flere år.  For Grilstad og samarbeidspartnerne, er det også viktig å bidra til lokalsamfunnet ved å pusse opp og få nytt liv i huset.  Det er også Stranda sitt håp at huset kan videreutvikles til en arena for vekst og utvikling for matkommunen Stranda.

STRANDA SIN NYE «STORE SPEKESKINKE»

På 1990-tallet ble Norge introdusert for Strandaskinke. Gjennom stadig forbedring av kvalitet, og god markedsføring, har Strandaskinke bygget seg opp til å bli Norges desidert største vare i varegruppen spekemat. 

Nå er tiden kommet til å introdusere neste generasjon spekeskinke fra Stranda. På Stranda er det arbeidet hardt for å utvikle en spekeskinke med Strandaskinke sin karakteristiske modne grunnsmak, og et vesentlig lavere og mindre smaksdominerende saltnivå.

I tillegg til de helsemessige fordelene med et redusert saltnivå, er Stranda opptatt av å utvide bruksmulighetene og få de norske forbrukerne til å gå i retning av sør-europeisk forbruksnivå. Stranda har tatt et langt skritt for å få det til ved å skape en spekeskinke som ikke bare har lavt saltnivå, men som også har den gode modensmaken, og som kan tilbys til en god pris.

Grilstad har drevet utvikling i lang tid, og er nå klar med første produksjon av sin "nye store" spekeskinke med de volum mulighetene de har i dag. For å bygge opp kapasitet til de store forventningene for produktet er Grilstad i gang med utbygging av areal og investeringer i utstyr. Et nytt anlegg vil stå klar i juli i år.

Det tar tid å lage god spekemat og Stranda sin nye spekeskinke vil først være leveringsklar i 2017.