Gå til innholdet

Lett å lykkes med pinnekjøtt på 1-2-3

En enkel guide for å imponere med sesongens pinnekjøtt fra Stranda

1.

Beregn ca 350 g pinnekjøtt per person 

2.

Kjøttet vannes ut i ca 24 t

Dagen før finner du frem en stor kjele og fyller med lunkent vann, før du legger pinnekjøttet oppi.
Bytt vannet én gang. Dette gjøres for at noe av saltet skal slippe taket. 

3.

Dampes på rist eller pinner i ca 3 timer, til kjøttet slipper beina  

Bjørkepinner fås kjøpt på dagligvarebutikker sammen med pinnekjøttet.

Alternativt, en enkel stålrist, som fås kjøpt på de fleste steder de har kjøkkenutstyr.

Legg risten, eller pinnene nederst i kjelen. Fyll vann så det rekker akkurat opp til rist/pinner.

Kok opp vannet, og skru ned temperaturen, slik at det småkoker.

Legg oppi pinnekjøttet. La det stå i ca 3 timer, til kjøttet slipper beina.

Kraften som har dannet seg i bunnen er nydelig som sjysaus.

TIPS TIL TILBEHØR

Tradisjonelt tilbehør: Potet, kålrotstappe og tyttebær. Sammen med Stranda Grov Pølse

grovpolse-stranda-mediastore

Grønnsaker: Mandelpoteter, kålrotstappe, kokte baby-gulerøtter, brokkoli, rosenkål.

Rotmosfavoritten: Rotmos av kålrabi, gulrot, jordskokk. Pepperrot kokes og iblandes kraft fra pinnekjøttet før det moses. Server med potet.

Til kål-elskeren: Kombiner resten av tilbehøret med surkål og rødkål.

Hvilken type pinnekjøtt skal jeg velge?

Klikk på produktene for å lese om de forskjellige typene pinnekjøtt fra Stranda

OFTE STILTE SPØRSMÅL

  • Når skal pinnekjøttet legges i vann? 

Stranda pinnekjøtt bør ligge i vann i 24 t. Hvis du skal servere pinnekjøtt til kl 17 på søndag, bør pinnekjøttet legges i vann klokken 13 på lørdag.
Da kan du starte dampingen kl 13 på søndag.
Etter 3 timer damping er det ferdig  - ca kl 16 på søndag. Da har du også noe tid til overs.  

  • Hvor mange ganger skal man bytte vann på pinnekjøttet? 

Når du bytter vann på pinnekjøttet, slipper pinnekjøttet mer salt.
Stranda pinnekjøtt bør vannes ut i 24 t, og du bør bytte vann én gang. 

  • Hvor mye pinnekjøtt pr person? 

Beregn ca 350 g per person. Noe mer hvis du har storspisere i familien eller venneflokken.

  • Hvilket tilbehør er vanligst til pinnekjøtt? 

Det mest brukte tilbehøret til pinnekjøtt er kålrotstappe og potet.
Kålrotstappe lages av kokt kålrot, most og smaksatt med smør, salt og pepper.
Mange bruker kraft fra pinnekjøttet og litt gulrot til kålrotstappen.